V Bruseli zistili dosť pesimistické údaje: v tom čase, kým 112 miliónov obyvateľov Európskej únie sú na hranici alebo pod hranicou chudoby a sociálnej izolácie, v priemere každý obyvateľ EÚ ročne vyhadzuje 173 kilogramov potravín. V Európe na smetisko každoročne putuje 88 miliónov ton potravín a na tieto účely európske hospodárstvo „investuje“ približne 143 miliárd eur.
Európski odborníci si vypočítali, že 10 % vyhodených potravín posielajú na smetisko preto, lebo uplynula lehota ich spotreby. Približne tretina potravín, najmä ovocie a zelenina, do smetného kontajnera putuje preto, že už nemá „ideálny vzhľad“. V praxi to znamená, že sa 28 % pôdohospodárskej pôdy obrába fakticky zbytočne a rovnako tretina potravín sa produkuje „do luftu“.
Nielen v EÚ, ale aj na celom svete sa vytvorila paradoxná, ale veľmi nebezpečná tendencia. Milióny hektárov kvalitnej ornej pôdy sa menia na stavebné pozemky, na ktorých sa stavajú domy, závody či rôzne podniky. Na druhej strane sa vytvárajú nové pozemky na pestovanie poľnohospodárskych kultúr, ale vznikajú na mieste lesov, prírodných rezervácií, močiarov, riek a pod., pričom sa likvidujú dôležité územia, kde žijú živočíchy, tisíce druhov ktorých navždy miznú každý rok.
Experti tvrdia, že ľudstvo má maximálne 10 rokov na to, aby dokázalo napraviť situáciu a zabrániť blížiacej sa katastrofe – tak potravinovej, ako aj ekologickej. Poukazujú na to, že výroba potravín je v súčasnosti jednou z najväčších hrozieb pre životné prostredie, flóru a faunu a navyše zapríčiňuje klimatickú krízu. V súlade s Cieľmi udržateľného rozvoja OSN (Sustainable Development Goals – SDGs) do roku 2030 straty potravín by mali byť znížené o polovicu. Sú to ambiciózne ciele a včasné opatrenia, ale dosiahnuť tieto ciele vôbec nebude ľahké.
Európska únia sa prednedávnom rozhodla šetriť potraviny. Cieľom je radikálne zníženie množstva potravín, ktoré v rôznych etapách – od pôdohospodárskych výrobných podnikov až po obchody a jedálenské stoly obyvateľstva – sa ocitne na smetisku. Práve tieto ciele si stanovil za úlohu výbor Európskej únie „Platforma Fusions“, ktorý po prvý raz zasadal 29. novembra 2016.
Európska komisia vlastným úsilím a v spolupráci s vládami členských krajín EÚ v rámci programu „Obehové hospodárstvo“ schváleného ešte v roku 2015 sa snaží presvedčiť obyvateľstvo Únie, aby šetrilo potraviny a dávalo si pozor na tovary s etiketami „Spotrebovať do…“ V Európskej únii sa konečne začali zaoberať problémom šetrenia potravín, ale zatiaľ každoročne na smetisko putuje takmer 100 miliónov ton. Hladomor v súčasnosti ešte nehrozí, ale ak sa situácia nezlepší, veľkým problémom sa nepodarí vyhnúť.
Budujte s nami!
Podporte Iskru dobrovoľnou systematickou alebo jednorazovou finančnou
pomocou. Na výške Vašej pomoci nezáleží. Podporte nás TU
Začať by mali od veľmi primitívneho rozšíreného zlozvyku ktorý sa rozmohol v hoteloch a na letoviskách „all inclusive“: Tam si vezmeš čo chceš, často „hlad či pažravosť“ majú veľké oči, naberie sa lážom plážom kopcom veľký tanier, potom sa v tom hosť „pošťúra“ a nechá to na stole…a tri mixované porcie putujú do kontajnera….aj vy máte radi pobyt „all inklusive“? A videli ste tie prasatá jesť?
Tu treba začať.