Pandémia ochorenia COVID-19 výrazným spôsobom zasiahla aj odľahlé ostrovy v Tichom oceáne. A nielen pre obmedzenie cestovného ruchu. Pandémia narušila dovoz potravín a obyvatelia niektorých ostrovov v Pacifiku sa tak museli vrátiť k pôvodnému živobytiu – poľnohospodárstvu.
Na zmiernenie nedostatku potravín viaceré tichomorské vlády pristúpili k dovtedy netradičným krokom – predĺženiu rybárskej sezóny, lekciám domorodého stravovania sa či programom distribúcie semien na sadenie zeleniny.
Na Fidži plánovali rozdať osivá pre 5000 rodín v priebehu deviatich mesiacov, no odozva bola taká priaznivá, že sa všetky zásoby minuli v priebehu týždňa. V rámci spomenutého projektu občanom poskytli nielen zeleninové semená, ale aj mladé stromčeky a základné poľnohospodárske vybavenie, ktoré ľuďom pomáha pri pestovaní v ich vlastných záhradkách.
V iných tichomorských ostrovných krajinách s obmedzenou ornou pôdou, kde tradičnú prácu v poľnohospodárstve vytlačil cestovný ruch, počas pandémie „vyplávala na povrch“ závislosť od dovážaných potravín, ako je hovädzie mäso, rezance a iné spracované produkty.
Keď pandémia zasiahla, takmer všetky krajiny v regióne uzavreli svoje hranice, čo narušilo prepravné dodávateľské reťazce. To spôsobilo rast cien. V Suve, hlavnom meste štátu Fidži, niektoré ovocie a zelenina zdraželi až o 75 %. Zastavenie cestovného ruchu navyše spôsobilo veľkú nezamestnanosť.
Viaceré vlády vyzývali obyvateľov, aby sa vrátili späť do vidieckych oblastí, ktoré majú nezávislejšie potravinové zdroje. Napriek zložitým časom si mnohí obyvatelia tichomorských ostrovov pochvaľujú návrat ku koreňom. „Teraz šetrím peniaze za jedlo, viem, odkiaľ moje jedlo pochádza, a cítim sa bezpečnejšie,“ povedala obyvateľka Fidži Elisabeta Waqa.